top of page
Zoeken

Afscheid dirigent Wim Stalman

Op maandagavond 1 juli speelde harmonieorkest Oranje Nassau onder leiding van dirigent Wim Stalman tijdens het traditionele “Klapstoeltjesconcert” buiten bij het Beurtschip. Omdat Wim heeft aangegeven dat hij na de zomervakantie wil stoppen als dirigent van Oranje Nassau speelde het orkest voor de laatste keer onder leiding van deze enthousiaste en kundige dirigent. Het harmonieorkest stond maar liefst 32 jaar onder zijn leiding!


Dat maakt het natuurlijk best moeilijk om afscheid van elkaar te nemen. Zeker in een tijd waarin Oranje Nassau, net als veel andere orkesten, moeite heeft om een evenwichtige en voldoende bezetting te houden. Voor steeds meer muzikanten blijkt het moeilijk te zijn om tijd vrij te maken om thuis te oefenen en de wekelijkse repetitie te bezoeken. Terwijl het samen muziek maken een geweldige hobby is en het heel goed voor je brein is; zoals uit wetenschappelijk onderzoek gebleken is. Er zijn meerdere seniore muzikanten die tot op (zeer) hoge leeftijd nog spelend lid van een orkest zijn. Dus alle reden om (opnieuw) deze hobby op te pakken!

Er zijn meerdere redenen waarom Wim Stalman besloten heeft om afscheid te nemen van het muzikale leiderschap van het Smildeger harmonieorkest. Wim geeft o.a. aan dat het vanwege het steeds verder afnemend aantal muzikanten bij Oranje Nassau voor hem steeds moeilijker wordt om geïnspireerd en enthousiast het orkest te blijven leiden. Het harmonieorkest heeft geen volledige bezetting meer. Ook beïnvloedt de gezondheid van Wim zijn besluit waardoor hij is genoodzaakt om weloverwogen keuzes te maken t.a.v. werkzaamheden en activiteiten die energie opleveren en kosten.


Desgevraagd laat Wim weten terug te kijken op een fantastische samenwerking gedurende een heel lange periode. We hebben in al die jaren veel lief en leed met elkaar meegemaakt. De topconcerten met Oranje Nassau zal hij altijd blijven koesteren en het enthousiaste publiek zal zeker gemist worden!

Wim blijft ook na zijn afscheid van Oranje Nassau werkzaam als veelzijdig professioneel musicus, gevestigd in Smilde, onder meer als eigenaar van lespraktijk Stalman Music Services.

De dirigeerstok blijft hij ook zeker nog gebruiken als dirigent van o.a. muziekvereniging ODO te Odoorn. Sinds 2020 heeft Wim de muzikale leiding over dit harmonieorkest.6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page